Mon, 15 April 2024

Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου πέρασε πολλές ώρες στα τηλέφωνα μιλώντας με ξένους ηγέτες και τα πρόσωπα-κλειδιά στην Ευρώπη. Ηταν σε «ανοιχτή γραμμή» με το οικονομικό επιτελείο και αναχώρησε για το Λουξεμβούργο και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όταν πια είχε καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ενδιαμέσως, το επιτελείο του πρωθυπουργού διάβασε σε κείμενο, με 16 υπογραφές, τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη δεν είχαν αποτυπωθεί οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου είχε ουσιαστικά «κλειδώσει» την 5η δόση του δανείου, το νέο δάνειο και το πλάνο της συμφωνίας με την τρόικα.

Οχι, όμως, το «ναι σε όλα» της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του για το μεσοπρόθεσμο, τη βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω!

Στο πρωθυπουργικό γραφείο η ένταση είχε χτυπήσει «κόκκινο» και κάθε φορά που ο Γ. Παπανδρέου σήκωνε το ακουστικό για μία ακόμη συνομιλία, οι συνεργάτες του κρατούσαν την αναπνοή τους, ώσπου να πληροφορηθούν αν η διαπραγμάτευση προχωρούσε ένα βήμα εμπρός ή προσέκρουσε σε αδιέξοδο – στη… χρεοκοπία.

«Το δίλημμα είναι σαφές, ξεκάθαρο και αυτονόητο», δηλώνει έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι «ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στους βουλευτές του για την τελική τους κρίση». Και αν δεν το πετύχει; «Ολα είναι ανοιχτά», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας «εύγλωττα» υπονοούμενα και αποκαλύπτοντας ότι το «παιχνίδι πια έχει μόνο μονόδρομους».

Το δίλημμα Εάν -εξηγεί- δεν λάβει ο Παπανδρέου την έγκριση καταρχάς από τους βουλευτές του να προχωρήσει, τότε θα προσφύγει στις κάλπες. «Εκλογές εδώ και τώρα», προσθέτει χαρακτηριστικά. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στην έμπλεο συμβολισμών ημερομηνία, αυτήν για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. Με το δίλημμα (υπαρκτό τότε…) χρεοκοπία ή σταθερή κυβέρνηση; Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι, παρότι ο πρωθυπουργός έχει χαράξει πορεία αντίθετη από τις πρόωρες εκλογές, εντούτοις αν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν τον τριετήπροϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες.

Η πρόσκληση για συναίνεση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει «διαρκείας», χωρίς όμως να καθορίζει και να προσδιορίζει αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα και συμβιβασμούς, που ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αναλυτικά συζητήσει με τους δανειστές μας.

Το «μεσοπρόθεσμο» σε ένα και μόνο άρθρο έχει τη λογική της σοβαρής πολιτικής δέσμευσης για τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι οι «μεσοβέζικες λύσεις» είναι στην κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, επικίνδυνες, και μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία αποσταθεροποίησης.

Ζητεί για την ακρίβεια «καθαρή απάντηση» από την κοινοβουλευτική του ομάδα, πιστεύοντας ότι η λογική της κομματικής πειθαρχίας σε τούτη τη φάση περνά κάτω από τον πήχη των εθνικών προσδοκιών. Και έχει λάβει οριστικά τις αποφάσεις του…

ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ
Ο όρος που έθεσε η τρόικα δεν επιδέχεται παρερμηνείες. «”Ναι στην 5η δόση, στο νέο δάνειο”, αλλά και εσείς ”ναι σε όλα” από το ελληνικό κοινοβούλιο». Τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα ίσως είναι τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση από την υπογραφή του Μνημονίου.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, όπου, όλες οι πληροφορίες λένε, η συζήτηση θα δοκιμάσει τις «αντοχές» της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί αναμένουν σαφείς απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν «λευκή επιταγή» ειδικά για το ενδεχόμενο απολύσεων, τις φοροαπαλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ιδού το μεσοπρόθεσμο! Αυτή την εβδομάδα θα περάσει από την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να το εγκρίνουν στην «πρώτη ανάγνωση». Σταθμός, όμως, παραμένει η ημερομηνία της ψήφισής του. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή σε χρόνο μεταγενέστερο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του μήνα, πάντως, ή «όλα ή εκλογές!». Που σημαίνει ότι το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο είτε θα ψηφιστεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Φαίνεται, όμως, ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει εντός του Ιουνίου θα έχει τόσα άρθρα όσα χρειάζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης για να εκφράσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ, για παράδειγμα, μπορεί να καταψηφίσει το «μεσοπρόθεσμο», αλλά μπορεί να στηρίξει τις
αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα στον «εκτελεστικό συμπυκνωμένο νόμο»…

Πηγή: Εθνος της Κυριακής