Αντιμέτωπες με το απαιτητικό εγχείρημα της αναχρηματοδότησης των δανείων τους θα βρεθούν μέσα στο επόμενο διάστημα δεκάδες εισηγμένες. Για ορισμένες, ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγέθους των δανείων τους και των όρων που θέτουν οι τράπεζες.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η ΔΕΗ που προχωρά σε κοινοπρακτικό δάνειο έως 960 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση μέρους των υποχρεώσεών της, έχοντας, σύμφωνα με τη διοίκησή της, λάβει γραπτές επιστολές πρόθεσης από έξι τράπεζες που επιβεβαιώνουν ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν θετικά τη συμμετοχή τους είτε στο κοινοπρακτικό δάνειο είτε στη βάση διμερούς συμφωνίας. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η διοίκηση καταβάλει προσπάθεια να ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση με ίδιες δυνάμεις και ήδη έχει προχωρήσει στην πώληση του 20% της Telecom Serbia, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η πώληση του Hellas Sat, αλλά και θυγατρικής στα Βαλκάνια.
Αντίστοιχα, οι επικεφαλής της FF Group εμφανίζονται να συζητούν την αξιοποίηση της δραστηριότητας στο travel retail (ΚΑΕ), ενώ η Μηχανική δεν έχει αποκλεισει την πώληση ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε να αντληθεί η απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κατασκευαστικού και επενδυτικού της προγράμματος. Τέλος στην Euromedica εξετάζεται η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις, ενώ διερευνάται η δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από 15 έως 45 εκατ.ευρώ.
ΔΕΗ: Η Ernst & Young αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση πως το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά το ποσό των περίπου 578 εκατ. ευρώ και 561 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων εφόσον δεν προχωρήσει η άμεση αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων τους.
Ήδη από τις αρχές του έτους η ΔΕΗ προχώρησε στην ανανέωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ (από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν την μητρική) αρχικής λήξης το πρώτο τρίμηνο 2012 με σταδιακές αποπληρωμές για το ποσό των 150 εκατ. ευρώ εντός της περιόδου 2013-2015 και για το υπόλοιπο ποσό τον Ιούλιο του 2014. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα επίσης η ΔΕΗ προχώρησε στην ανανέωση δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ αρχικής λήξης το Μάιο του 2012 για τρία επιπλέον έτη.
H Επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με δανείστριες τράπεζες με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών του υποχρεώσεων και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ενδεικτικούς όρους αναχρηματοδότησης (“term sheet”) ύψους έως 960 εκατ. ευρώ με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου. Βάσει των όρων, προβλέπεται η ανανέωση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ποσού 759 εκατ. ευρώ, αρχικής λήξης εντός του 2012 για τα επόμενα δύο έως τρία έτη.
Σύμφωνα με την εταιρεία, για την αναχρηματοδότηση έχουν ληφθεί γραπτές επιστολές πρόθεσης από έξι τράπεζες που καλύπτουν το 87% περίπου του κοινοπρακτικού δανείου, επιβεβαιώνοντας ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν θετικά τη συμμετοχή τους είτε στο κοινοπρακτικό δάνειο όπως αυτή περιγράφεται στους ενδεικτικούς όρους αναχρηματοδότησης, είτε στη βάση διμερούς συμφωνίας με τη μητρική. Υπενθυμίζεται πως καθαρό χρέος της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2011 σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.
ΟΤΕ: Δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ο ΟΤΕ έως το τέλος του 2013. Ο Οργανισμός κατάφερε στην διάρκεια του 2011 να μειώσει κατά 552 εκατ. ευρώ τα συνολικά του βάρη του, σε 7,33 δισ. ευρώ.
Σημαντική μείωση κατέγραψε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στα 763 εκατ. ευρώ από 2,088 δισ. ευρώ, αυξήθηκε ωστόσο ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στα 4,13 από τα 3,211 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε στα 4,9 από 5,3 δισ. ευρώ, ενώ καθαρός δανεισμός (μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) μειώθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στα 3,865 δισ. ευρώ, ενώ πλήρωσε σε τόκους περίπου 290 εκατ. ευρώ.
H διοίκησή του Οργανισμού καταβάλλει προσπάθεια να ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση με ίδιες δυνάμεις και ήδη έχει προχωρήσει στην πώληση του 20% της Telecom Serbia. Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η πώληση του Hellas Sat, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εξοικονομηθούν έως και 250 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος της επένδυσης, που απαιτείται, σε διάστημα πενταετίας, προκειμένου ο δορυφόρος να παραμείνει ενεργός, με το τίμημα πώλησης να πλησιάζει τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η συγκεκριμένη πώληση βρίσκεται αντιμέτωπη με χρονοβόρες διαδικασίες με αποτέλεσμα το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για τον ΟΤΕ, εάν αφαιρεθεί από την εξίσωση ο Hellas Sat, να μην καλύπτεται εύκολα. Εκτιμάται πως τα διαθέσιμα, η ρευστότητα του ομίλου, η ανεκμετάλλευτη πιστωτική γραμμή ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την Deutsche Telekom και τα έσοδα από το 20% της Telecom Serbia που ήδη πωλήθηκε έναντι 397 εκατ. ευρώ, αφήνουν ένα “κενό” που υπολογίζεται από τους αναλυτές μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ.
Όμως, οι εξελίξεις με τη μείωση των τελών τερματισμού ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα. Ήδη η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης και άλλης θυγατρικής στα Βαλκάνια, καθώς η δέσμευση για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε υποδομές στην Ελλάδα θεωρείται αδιαπραγμάτευτη.
MHXANIKH: Στην ετήσια λογιστική κατάσταση του ομίλου Μηχανική οι ορκωτοι ελεγκτές εφιστούν την προσοχή στην ύπαρξη ληξιπροθέσμων οφειλών του ομίλου και της εταιρείας συνολικού ποσού 177 εκατ. ευρώ και 104 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όπως αναφέρουν «η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για την βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για την λειτουργία του ομίλου και της εταιρείας».
Για την ικανοποίηση των παραπάνω ληξιπρόθεσμών οφειλών η διοίκηση της Μηχανικής έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών της εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό θα γίνει αφενός μέσω της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων της μέχρι του ποσού των 160 εκατ. ευρώ, αφετέρου μέσω της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης ικανού ποσού για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο, προμηθευτές και προσωπικό.
Η διοίκηση της Μηχανικής αναφέρει πως οι συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη έχει υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται όλα τα επιμέρους βήματα που θα επιτρέψουν την υπογραφή των συμβάσεων του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου.
Πέραν της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, ο κατασκευαστικός όμιλος επιχειρεί δικαστικώς την ικανοποίηση σημαντικότατων χρηματικών απαιτήσεων και αξιώσεων κατά του Δημοσίου και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως και ιδιωτικών φορέων από συμβάσεις έργων που κατασκευάζει ή έχει αποπερατώσει, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 256 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί η πώληση ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε να αντληθεί η απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κατασκευαστικού και επενδυτικού της προγράμματος.
Σημειώνεται πως στο τέλος του 2011 ο δανεισμός του ομίλου έχει καταστεί βραχυπρόθεσμος και διαμορφώθηκε στα 219,53 εκατ. ευρώ, έναντι 160,63 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010.
EUROMEDICA: Το καθαρό χρέος (ο συνολικός δανεισμός μείον τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) της Euromedica στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκε στα 356,8 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 276 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε αθέτηση τήρησης χρηματοοικονομικών δεικτών ληφθέντων τραπεζικών πιστώσεων εντός προκαθορισμένων ορίων. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου συνολικού ποσού 42,4 εκατ. ευρώ και 51,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, από τις οποίες 36,2 εκατ. ευρώ και 38,1 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες.
Η διοίκηση της Euromedica αναφέρει πως βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για επαναδιαπραγμάτευση των όρων σημαντικού μέρους των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων με σκοπό την παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, εξετάζεται η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις, ενώ διερευνάται η δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από 15 έως 45 εκατ. ευρώ.
FF GROUP: Ο όμιλος FF Group έως τον Ιούνιο του 2012 θα πρέπει να συμφωνήσει για την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων ύψους 206 εκατ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ για το 2013. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τις τράπεζες για την ανανέωση όχι μόνο των συμβάσεων δανείων που πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούνιο του 2012, αλλά του συνόλου των τραπεζικών υποχρεώσεων.
Στο τέλος του 2011 οι υποχρεώσεις του έφταναν τα 984,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,038 δισ. ευρώ το 2010, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνονταν στα 731,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 417 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα δάνεια. Ο καθαρός δανεισμός περιλαμβανομένων και των διαθεσίμων ύψους 135,5 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στα 596,3 εκατ. ευρώ. Δεδομένου του μεγέθους των υποχρεώσεων, η διοίκηση εμφανίζεται να συζητά, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση της δραστηριότητας στο travel retail (ΚΑΕ) έχοντας ξεκινήσει συζητήσεις με γνωστό ευρωπαϊκό όμιλο.
Πηγή:www.capital.gr