Sat, 20 July 2024

ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ… ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ…

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

η πολυαναμενόμενη υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης, δυστυχώς, υποτιμά για ακόμη μία φορά τις προσδοκίες, τις πραγματικές ανάγκες και τη νοημοσύνη χιλιάδων εργαζομένων στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα.

Οι μισθολογικές ανισότητες στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και σε σχέση με τους υπολοίπους τραπεζοϋπαλλήλους του κλάδου παραμένουν στο σύνολό τους, καθώς η νέα επιχειρησιακή τίποτα το ουσιαστικό δεν προσέθεσε.

Αντίθετα, σηματοδοτεί την απώλεια μιας μεγάλης ευκαιρίας. Παρά τις εν κρυπτώ και αμφιβόλου περιεχομένου διαπραγματεύσεις, τρία επιχειρησιακά σωματεία (ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΓΤΕ) επέμειναν στην εναγώνια έκκλησή τους για συστράτευση ΟΛΩΝ, με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος.

Στον αντίποδα, ο ΣΕΤΠ επέμεινε να αντιπαρέλθει τη συγκεκριμένη πρόσκληση, που αποτελεί και σημείο σύγκλισης όλων των εργαζομένων, και να πορευτεί συνειδητά μόνος του, περνώντας εκ νέου κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών.

​​ Το γεγονός αυτό προκύπτει ξεκάθαρα, με δεδομένο ότι η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση:

  • παρά τις κατ’ ​​ επανάληψη μεγαλοστομίες, ΔΕΝ διασφαλίζει την προστασία της σταθερής εργασίας. Αντίθετα, επαναλαμβάνει τα γνωστά ευχολόγια περί βούλησης προστασίας της απασχόλησης. Το κατά πόσον αυτό προστάτευσε τους συναδέλφους μας την περίοδο ισχύος της προηγούμενης σύμβασης είναι σε όλους γνωστό…

  • ΔΕΝ αποκαθιστά τις μισθολογικές απώλειες της προηγούμενης περιόδου.

  • ΔΕΝ μεριμνά, για ακόμη μία φορά, για την πρόβλεψη επιδομάτων σε κατόχους θέσεων ευθύνης.

Αξίζει στο σημείο αυτό ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Εθνική Τράπεζα τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κυμαίνονται μεταξύ 242€ - 705€. Στην Alpha Bank μεταξύ 210€ - 300€.

  • ΔΕΝ προβλέπει μισθολογικά κίνητρα για εργαζόμενους με ειδικούς ρόλους (SME, Προσωπικοί Συνεργάτες, BRO, Upper mass).

  • ΔΕΝ αναπροσαρμόζει το διαχειριστικό επίδομα για ταμίες και meeter greeters.

Το επίδομα ταμείου είναι 241€ και του κεντρικού ταμία 373€ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στην Alpha Bank 200€.

  • ΔΕΝ περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά για το νέο Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, υπό τη μορφή Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α).

  • ΔΕΝ παρεμβαίνει έγκαιρα, προκειμένου να ρυθμίσει το πλαίσιο της εξ αποστάσεως εργασίας.

  • ΔΕΝ παρέχει λύσεις, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των συναδέλφων μας με γενναίες ρυθμίσεις, τη στιγμή μάλιστα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός και τα εισοδήματα των συζύγων σε πολλές περιπτώσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

  • ΔΕΝ έρχεται να ρυθμίσει και να δώσει ουσιώδεις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν από τη λειτουργία του Ομαδικού Προγράμματος Υγείας.

Το τελικό αποτέλεσμα προφανώς και δεν μας εκπλήσσει. Ο ΣΕΤΠ συνεχίζει απτόητος, με την ίδια συνέπεια να κωφεύει στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Και αυτό αποτελεί και την πλέον προφανή απάντηση στο ερώτημα πως είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα να αμείβονται συγκριτικά με τον υπόλοιπο κλάδο με τους χειρότερους μισθούς.

Η διαπίστωση αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει και τις ευθύνες όλων στην αποδοχή ή τυχόν ανοχή απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα από κοινού με υγιείς και ανιδιοτελείς δυνάμεις για τη διαμόρφωση εκείνων των συσχετισμών, που θα μας επιτρέψουν να υπερβούμε κατεστημένες αντιλήψεις μετριότητας, που μοιραία οδηγούν σε περιστολή αντί σε περαιτέρω ουσιαστική διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

              ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                      ​​ Γοίλιας Ισίδωρος

3