Sat, 13 August 2022

Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ​​ SOS

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

οι περισσότεροι από εμάς ήλθαμε​​ για πρώτη φορά​​ αντιμέτωποι με τα ζητήματα της εξ αποστάσεως εργασίας και​​ τηλεργασίας με αφορμή την πανδημία.

​​ Υπάρχουν, ωστόσο, συνάδελφοί μας​​ στη Μηχανογράφηση,​​ οι οποίοι​​ -​​ πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας​​ και της συνήθους πρόσθετης​​ υπερωριακής απασχόλησης​​ στο φυσικό χώρο παροχής των υπηρεσιών τους​​ -​​ εργάζονται​​ επιπλέον και​​ με εξ αποστάσεως εργασία.

Οι​​ εργαζόμενοι αυτοί, που απασχολούνται στη μονάδα​​ Host & Servers Operations,​​ είναι υπεύθυνοι για την επί 24ώρου​​ βάσεως ανεμπόδιστη​​ - αδιάλειπτη​​ λειτουργία του συνόλου των​​ πληροφοριακών​​ συστημάτων της Τράπεζας,​​ καθ’ όλο το έτος, ακόμη και σε επίσημες εορτές και​​ αργίες. ​​ ​​​​ 

Το γεγονός αυτό έχει αναδειχθεί και κατά το παρελθόν από το​​ Σύλλογό​​ μας, όπως επίσης και το ζήτημα ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, από τη θέση τους ως μηχανικοί πληροφοριακών συστημάτων, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι​​ να βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης,​​ εξ αποστάσεως​​ τηλε​​ -​​ ετοιμότητας​​ /​​ διαθεσιμότητας​​ (standby).

Ωστόσο,​​ για την ιδιαίτερα αυτή νευραλγική και εξαιρετικά καθοριστική για τη λειτουργικότητα των συστημάτων της Τράπεζας αναμονή τους,​​ χωρίς​​ μάλιστα​​ να έχουν​​ δικαίωμα αποσύνδεσης,​​ όπως​​ και για την​​ πρόσθετη,​​ σε καθημερινή σχεδόν βάση, απασχόλησή τους​​ δεν​​ προκύπτει​​ καμία ουσιαστική αποζημίωση.

Και τούτο γιατί,​​ όχι μόνο​​ δεν υπάρχει κάποιο θεσμοθετημένο ειδικό επίδομα για την τηλε​​ -​​ ετοιμότητα στην οποία είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται,​​ προκειμένου να αντιμετωπίσουν​​ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερονυκτίου,​​ ακόμη και από το σπίτι τους,​​ οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει, αλλά​​ και η υπερωριακή απασχόληση, όταν και όποτε αυτή αποζημιώνεται, βαφτίζεται ως … «ανταμοιβή»,​​ χωρίς​​ να υπάρχει​​ ουσιαστική ανάλυση στη βεβαίωση​​ μισθοδοσίας​​ για τις πραγματικές εργατοώρες και για το διάστημα που αυτή αφορά.

Αξίζει στο σημείο αυτό ενδεικτικά να αναφερθεί ότι,​​ σε​​ όλες​​ τις​​ υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες του ανταγωνισμού παρέχεται ειδικό επίδομα στους εργαζόμενους των αντίστοιχων​​ τμημάτων. Ειδικά στη​​ Eurobank,​​ το ποσό του επιδόματος αυτού ανέρχεται σε 350€ μηνιαίως.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε:

  • την έμπρακτη αναγνώριση από την Τράπεζα της καθοριστικής σημασίας προσφοράς των συγκεκριμένων εργαζομένων, με την άμεση θεσμοθέτηση ειδικού επιδόματος.

  • την ουσιαστική αποτύπωση και πλήρη αποζημίωση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία, της υπερωριακής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στον ζωτικής σημασίας χώρο της Μηχανογράφησης, όπως αυτονόητα και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο.​​ Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ακόμη και έγγραφες καταγγελίες εργαζομένων για το θέμα αυτό, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε από κοντά.

Φαινόμενα 10ωρης και 12ωρης εργασίας, που οδηγούν εργαζόμενους σε σημείο​​ φυσικής​​ και ψυχικής εξουθένωσης δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν αποδεκτά. Αν​​ πάλι​​ το γεγονός αυτό συνδέεται με τυχόν υποστελέχωση ή και απογύμνωση της​​ Υπηρεσίας από αναγκαίο προσωπικό, να προχωρήσουν διαδικασίες άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών της Μηχανογράφησης.

  • την καθιέρωση συστήματος βαρδιών, προκειμένου να μην βρίσκεται το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς διαρκούς τηλε - ετοιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων.​​ 

  • το σεβασμό στο δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου από την επικοινωνία του με την υπηρεσία για επαγγελματικούς σκοπούς, μετά το πέρας του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Τονίζουμε ότι από την​​ πλευρά​​ μας​​ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά​​ και​​ το​​ συγκεκριμένο​​ ζήτημα,​​ προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη μέχρι στιγμής ζοφερή καθημερινότητα των εκεί συναδέλφων μας.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

  ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                   ​​   Γοίλιας Ισίδωρος