Tue, 16 April 2024

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ!

 

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

το σχέδιο «Sunrise» βρέθηκε στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνάντησης του Συλλόγου μας με τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κο. Γεωργόπουλο και τους κ.κ. Κατσουράνη και Κεσόγλου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ, η Διοίκηση της Τράπεζας προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των άλλων δύο πυλώνων του σχεδίου, και πιο συγκεκριμένα:

  στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, με απώτερο στόχο την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μ.ό. σε βάθος 3ετίας,

  στον εταιρικό μετασχηματισμό, με επίκεντρο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών.

Όσον αφορά τον άξονα των εργασιακών ζητημάτων, αποτυπώθηκε για ακόμη μία φορά η πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε μείωση του απασχολούμενου προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και να συρρικνώσει περαιτέρω το δίκτυο των καταστημάτων.

Από την πλευρά μας, δηλώσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στους παραπάνω αντεργατικούς σχεδιασμούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το νέο κύμα μεθοδευμένων μετακινήσεων συναδέλφων σε καταστήματα που φημολογείται ότι θα κλείσουν.

Καταστήσαμε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσο, ο ΣΕΥΤΠΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα σε βάρος εργαζομένων, πόσο μάλλον να παραμείνει απαθής θεατής στις αδιέξοδες επιλογές της Διοίκησης, που για ακόμη μία φορά επιχειρούν να βάλουν στο στόχαστρο θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

 

Ειδικότερα, επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας, ότι:

  Η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου και η απώλεια θέσεων εργασίας δεν υπηρετούν κανένα προφανή αναπτυξιακό σκοπό, απεναντίας υποβαθμίζουν τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της Τράπεζας, την αποστερούν από αναγκαία σημεία πώλησης και μελλοντικές πηγές εσόδων.

  Ο εκσυγχρονισμός του Ομίλου αποτελεί έννοια ασυμβίβαστη με την απαξίωση του προσωπικού που συντελείται από καιρό, είτε μέσω αδικαιολόγητων και ύποπτων μετακινήσεων συναδέλφων σε καταστήματα που φημολογείται ότι θα κλείσουν, είτε μέσω της καλλιέργειας κλίματος αβεβαιότητας και ψυχολογικού εκβιασμού που αφορά το μέλλον της εργασίας τους.

  Η ανάταξη του χαμηλού ηθικού, ειδικά των συναδέλφων της πρώτης γραμμής, προϋποθέτει την υιοθέτηση θετικής ατζέντας για τα εργασιακά, που να βασίζεται στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην αξιοποίηση των τεράστιων αποθεμάτων εμπειρίας, τεχνογνωσίας και επαγγελματικού ήθους που το διακρίνει.

  Ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν μπορεί να στρέφεται μονόπλευρα σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, χωρίς να επιλύει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με διοικητικές δομές, αναχρονιστικά πληροφοριακά συστήματα και μη ανταγωνιστικά προϊόντα, που συνθέτουν τον πυρήνα μιας εφιαλτικής στοχοθεσίας.

  Η Τράπεζα που επί τόσα χρόνια και με τόσα μέσα έχει στηριχθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού (3 ανακεφαλαιοποιήσεις, σχέδια «Ηρακλής», αναβαλλόμενος φόρος, μη πληρωμή των CoCos κ.α.), δεν δικαιούται να αναζητά μονίμως Ιφιγένειες στις τάξεις όσων στα χρόνια της κρίσης και στην περίοδο της πανδημίας, την στήριξαν και την στηρίζουν με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και αφοσίωσης.

  Τέλος, κανένα εμπειρικό δεδομένο από την εγχώρια και την ευρωπαϊκή τραπεζική πρακτική δεν συνηγορεί υπέρ της σκοπιμότητας περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εργαζομένων. Η Τράπεζα της νέας εποχής, είναι πλέον καιρός να ξεχωρίσει το προσωρινό λογιστικό φτιασίδωμα, από την μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε μια «ποιητική» αποστροφή του λόγου του, ο Ανώτερος Γενικός Δ/ντής της ΔΑΔ, παρομοίασε το σχέδιο Sunrise με ένα ταξίδι. Επεκτείνοντας το λυρικό συνειρμό, οφείλουμε να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ταξίδι αυτό έχει αίσιο τέλος μόνο όταν ΟΛΟΙ φθάσουν ασφαλείς στον προορισμό.

Κάθε απόπειρα μετατροπής του εν λόγω ταξιδιού σε … σαφάρι εργασιακών δικαιωμάτων, ο ΣΕΥΤΠΕ θα αγωνισθεί με όλη τη δύναμη που του δίνουν οι συνάδελφοι που διαρκώς συσπειρώνονται στις τάξεις του να την καταστήσει άσκηση επί χάρτου.

Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε ότι επιπλέον τέθηκαν από πλευράς μας τα εξής ζητήματα:

  Η επιστροφή των συναδέλφων του πρ. RBU και η τοποθέτησή τους σε οργανικές μονάδες πλησίον του τόπου κατοικίας τους. Ο Ανώτερος Γενικός Δ/ντής κος Γεωργόπουλος δεσμεύτηκε για την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

  Η τοποθέτηση σε νέα τραπεζικά καθήκοντα των συναδέλφων με σύμβαση δανεισμού στην PDS.

  Η προστασία των θέσεων εργασίας και η αξιοποίησή τους σε νέα τραπεζικά καθήκοντα των συναδέλφων στην υπηρεσία των POS, μετά την επιχειρηματική απόφαση της Διοίκησης για εκχώρηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

  Η διαδικασία επιδότησης των ετησίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, βάσει της ισχύουσας Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν και οι εξαμηνιαίες κάρτες, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

  Η άσκηση υπέρμετρων πιέσεων και ειδικά στο Δίκτυο της Β. Ελλάδος. Οι πιέσεις αυτές εκπορεύονται από συγκεκριμένο υπηρεσιακό στέλεχος, έχουν ονοματεπώνυμο και θα επανέλθουμε δυναμικά αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος. Ο Ανώτερος Γενικός Δ/ντής δεσμεύτηκε να εξετάσει την αναφορά μας.

  Η πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης για τα ζητήματα των καλύψεων και παροχών της ΝΝ.

  Η θεσμική υποχρέωση κοινοποίησης στο Σύλλογό μας της διαδικασίας ενστάσεων επί των αξιολογήσεων, η οποία άγνωστο γιατί φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό…

  Η επαναλειτουργία με αυστηρά αντι – Civid πρωτόκολλα της παιδικής κατασκήνωσης του Ομίλου «Τα Φιλαράκια».

Η κατασκήνωση αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας, από εποχής πρ. Αγροτικής, στην υπηρεσία των εργαζομένων και των ανήλικων τέκνων τους.

Μάλιστα, για πρώτη φορά την περσινή περίοδο τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια στις κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες σε μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας για τυχόν μη συμπερίληψή τους μεταξύ των ωφελουμένων.

Η λειτουργία της κατασκήνωσης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία!

Αν πάλι γινόμαστε μάρτυρες μιας τεχνητής απαλοιφής, για τρίτη (3η) συνεχή χρονιά, οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, επειδή υπάρχει ενδεχομένως η πρόθεση σκοπίμως αυτό να απαξιωθεί και εν τέλει να περάσει έναντι αντιτίμου σε άλλα χέρια, δηλώνουμε προκαταβολικά ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε και να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν θα επιτρέψουμε τον μαρασμό και την απαξίωση των πιο όμορφων αναμνήσεων των παιδιών μας!

Ο ΣΕΥΤΠΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

      ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

  Μπεμπένης Εμμανουήλ                       Γοίλιας Ισίδωρος