Thu, 18 July 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ​​ 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες,​​ αγαπητοί συνάδελφοι,

με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς,​​ πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση κλιμακίου του Συλλόγου μας με τον Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ κο. Αλέξη Τσίπρα.​​ 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ​​ κα.​​ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην Υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας​​ (ΣΕΠΕ) κος.​​ Νάσος Ηλιόπουλος.

Παρενέβησαν,​​ επίσης,​​ διαδικτυακά συνάδελφοί μας​​ -​​ εργαζόμενοι ΑΜΕΑ,​​ που ενημέρωσαν για την εμπειρία τους και τα εκβιαστικά διλήμματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, σοκάροντας κυριολεκτικά τους παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ​​ χαρακτήρισε τις τράπεζες τους​​ «χειρότερους εργοδότες στη χώρα»​​ και δήλωσε:

«Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων παρόλο που έχουν πολύ υψηλά κέρδη όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά προχωρούν και σε μια επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων».​​ 

«Είμαστε μπροστά σε μια ασύδοτη πρακτική και συμπεριφορά προς τους​​ εργαζόμενους»​​ επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς και δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του και ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους με αναπηρία.​​ 

Όπως είπε,​​ «η​​ Τράπεζα έχει ακολουθήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση​​ πέρα και έξω από κάθε λογική.

Οι τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά​​ κέρδη στους ισολογισμούς τους​​ είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν την ενοικιαζόμενη εργασία, ήταν αυτοί που συνήθιζαν να έχουν χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών», υπενθυμίζοντας ότι​​ «την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το υπ. Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας​​ έκανε σοβαρή δουλειά και υπήρχε έλεγχος στην ασυδοσία, μπήκαν και πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα».​​ «Τώρα έχουμε ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία απέναντι στους εργαζόμενους. Έχουν σχέδιο να κλείσουν δεκάδες καταστήματα σε όλη την χώρα»​​ πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα,​​ επεσήμανε ότι​​ «οι τράπεζες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη.​​ Ο πολίτης που κατοικεί στην Αμοργό και δεν θα έχει υποκατάστημα να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάει στην Νάξο, έχει συμβάλει κι αυτός μερίδιο για την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορεί ο κος. Μεγάλου να κάνει τον μεγάλο και πετυχημένο μάνατζερ»​​ τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,​​ τονίζοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά μας​​ επισημάναμε ότι η​​ Διοίκηση αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα,​​ την αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο​​ με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να​​ στερούνται​​ τραπεζικών​​ υπηρεσιών. 
Κάναμε λόγο​​ για εκβιαστικά διλήμματα​​ που​​ τίθενται​​ από τη​​ Διοίκηση προς εργαζόμενους​​ των οποίων έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των καταστημάτων​​ με σκοπό​​ αυτοί​​ να οδηγηθούν​​ παρά τη θέλησή​​ τους στην «εθελούσια» ανεργία. Οι​​ απάνθρωπες​​ αυτές πρακτικές δε σταματούν ακόμα και σε​​ συναδέλφους με αναπηρία​​ που χωρίς κανένα ηθικό φραγμό εξωθούνται εκτός Τράπεζας.

Τέλος, υπογραμμίσαμε​​ ότι σύμφωνα​​ και​​ με την έρευνα της ΟΤΟΕ​​ δεν δικαιολογείται η βίαιη συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, καθώς​​ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος ανά 324 πελάτες, τη στιγμή που στην ΕΕ αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος​​ ανά 186 πελάτες.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο αγώνας μας για την προστασία των​​ θέσεων​​ εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων συνεχίζεται​​ με αμείωτη ένταση​​ απέναντι στα εκβιαστικά​​ διλήμματα της Διοίκησης.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ​​ ​​ 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

              ​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ            ​​       ​​ ​​ ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος