Sat, 20 July 2024

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ,​​ ΣΥΓΤΕ​​ ΚΑΙ​​ Ε.Σ.Ε.Τ.Π​​ 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

 

Σας κοινοποιούμε σημερινή επιστολή των 3 Συλλόγων - Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ,​​ ΣΥΓΤΕ (πρώην ΓΕΝΙΚΗΣ) και​​ Ε.Σ.Ε.Τ.Π (πρώην ΜΑΚ​​ -​​ ΘΡΑΚ), - ​​ προς τον​​ επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ανώτερο Γεν. Διευθυντή​​ κο. Γεωργόπουλο.

Διαμαρτυρόμαστε για την αδικαιολόγητη εξαίρεση​​ κεντρικής υπηρεσίας (στο κτήριο Μιχαλακοπούλου)​​ από την εφαρμογή του μέτρου​​ της​​ τηλεργασίας,​​ ως μέτρο αποτροπής της διάδοσης του​​ Covid​​ -19.​​ Στην υπηρεσία αυτή πρόσφατα τοποθετήθηκαν συνάδελφοί μας από καταστήματα της περιφέρειας που έκλεισαν.

​​ Διερωτόμαστε αν το​​ συγκεκριμένο​​ μέτρο αποσκοπεί στην περαιτέρω ψυχολογική εξουθένωση όσων συναδέλφων αρνήθηκαν να υποκύψουν στις​​ εκβιαστικές​​ πιέσεις της Διοίκησης,​​ προκειμένου​​ να​​ συμμετάσχουν στο​​ πρόσφατο​​ πρόγραμμα​​ ​​ «οικειοθελούς» αποχώρησης.​​ 

Τέλος​​ είναι απορίας άξιο, πως​​ στελέχη της Διοίκησης​​ στη συγκεκριμένη περίπτωση,​​ αντί να απασχολούν εργαζόμενους με τηλεργασία, όπως ήδη συμβαίνει με άλλους σε κεντρικές υπηρεσίες, προτιμούν να τους σύρουν τιμωρητικά από την περιφέρεια, μακριά από τις οικογένειες και τον τόπο κατοικίας τους,​​ σε​​ κεντρική υπηρεσία​​ της​​ Αττικής, καταβάλλοντας μάλιστα​​ έξοδα μετακίνησης και διαμονής​​ αν και​​ διαχρονικά κόπτονται για την υποτιθέμενη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων​​ προς​​ όφελος​​ των μετόχων.​​ 

Με ​​ συναδελφικούς χαιρετισμούς

             ​​ Ο Πρόεδρος                             ​​ Ο Γεν.​​ Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ       ​​          ​​    Γοίλιας Ισίδωρος

 

________________________________________________________________________

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​   Αθήνα, ​​ 7/9/2021

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

ΠΡΟΣ: ​​ ​​ ​​​​ κο. Γεωργόπουλο Γεώργιο

Executive​​ General​​ Manager ​​ -​​ Group​​ Human​​ Resources​​ Τράπεζας​​ Πειραιώς

 

Θέμα:​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του​​ Covid​​ 19​​ -​​ Κτήριο Μιχαλακοπούλου

 

 ​​ ​​​​ ​​ ​​ κ. Διευθυντά,

 

Πληροφορηθήκαμε ότι στο κτήριο​​ Μιχαλακοπούλου 184 & Ραψάνης,​​ όπου στεγάζεται η υπηρεσία ​​ Group Support/Ops - Loans Administration - Specific Lending Ops - Electronic Files Administration, οι συνάδελφοι εργάζονται σε συνθήκες συνωστισμού που​​ δυσχεραίνουν​​ την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον ιό​​ Covid-19,​​ αυξάνοντας σημαντικά το κίνδυνο να μετατραπεί η εν λόγω υπηρεσία σε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, με πρόσφατη απόφασή σας απαιτήσατε από τους συναδέλφους της υπηρεσίας να διακόψουν την τηλεργασία και να προσέλθουν όλοι για να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία. Η απόφασή σας αυτή λήφθηκε χωρίς να έχει προκύψει κάποιος επιτακτικός υπηρεσιακός λόγος και κυρίως χωρίς να λάβετε υπόψη σας ότι το προσωπικό του τμήματος έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες πολυάριθμες μεταθέσεις συναδέλφων που υπηρετούσαν στα καταστήματα του Δικτύου που έκλεισαν. Τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε χώρο που δεν πληροί τις προδιαγραφές για ασφαλή εργασία​​ και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη​​ το 4ο​​ κύμα της πανδημίας.

Διαμαρτυρόμαστε για τη στάση σας αυτή, που καταδεικνύει έλλειψη της οφειλόμενης​​ μέριμνας για την προστασία της Υγείας και​​ Ασφάλειας​​ όλων των εργαζομένων της Τράπεζας.

Σας καλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για το συνολικό αριθμό των εργαζομένων της ανωτέρω υπηρεσίας, τον αριθμό αυτών που εργάζονται με φυσική παρουσία στην υπηρεσία, το εμβαδόν και τις λοιπές τεχνικές προδιαγραφές του χώρου, καθώς και τα μέτρα προστασίας από τον ιό​​ Covid-19 που έχουν ληφθεί για τον χώρο αυτό.

Σας καλούμε επίσης να μας παραδώσετε αντίγραφο της γραπτής έκθεσης επαγγελματικού κινδύνου για τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, επικαιροποιημένης με τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία.​​ 

Τέλος,​​ σας καλούμε να εφαρμόσετε την οδηγία του ΕΟΔΥ για παροχή τηλεργασίας τουλάχιστον στο 20% των εργαζόμενων στο τμήμα και​​ να μας ενημερώσετε σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής της.

 

 ​​ ​​ ​​​​