Sun, 29 May 2022

 

ΕΚΘΕΤΗ​​ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ​​ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ​​ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ​​ MEETER​​ GREETERS​​ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΑ​​ E-SPOKES

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων​​ meeter greeters και​​ υπαλλήλων υποδοχής​​ ψηφιακών καταστημάτων​​ και κατόπιν και δική μας αυτοψίας, ανέδειξε το ζήτημα αθέτησης ουσιωδών εργονομικών προδιαγραφών των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε​​ η επιτόπια αυτοψία της​​ αρμόδιας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας του Υπουργείου Εργασίας​​ στους χώρους εργασίας της Τράπεζας, η οποία αρχικά ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τη Διοίκηση (Βλ. παρακάτω).

Ωστόσο​​ η Τράπεζα, αντί να αποσαφηνίσει τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, επιχειρεί, δια της συνεργαζόμενης εταιρείας Biosafety, να αποσπάσει από τους συναδέλφους, έγγραφη συναίνεση για τη χρήση μη εργονομικών καθισμάτων.

 

Ο Σύλλογός μας​​ ενημέρωσε ήδη την​​ αρμόδια Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας​​ για τις ανωτέρω εξελίξεις και​​ καλεί την Διοίκηση της Τράπεζας:​​ 

 

  • Να αναστείλει την απόπειρα υφαρπαγής της συναίνεσης των συναδέλφων​​ προσπαθώντας να νομιμοποιήσει τυχόν παρατυπίες δια της δημιουργίας τετελεσμένων

  • Να προχωρήσει χωρίς υπεκφυγές στην ουσιαστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που συνδέεται με τον κίνδυνο​​ εμφάνισης​​ χρόνιων μυοσκελετικών​​ παθήσεων στους συναδέλφους​​ 

  • Να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις​​ των κρατικών υπηρεσιών και να εφαρμόσει όλες τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές πρακτικές που δρουν προληπτικά και διαχειρίζονται ενεργά τις μυοσκελετικές παθήσεις.

 

Τέλος θα πρέπει​​ να επαναλάβουμε​​ την διαχρονική δέσμευση του Συλλόγου μας στην τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών που αφορούν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των συναδέλφων μας χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τη λογική μείωσης του κόστους ή άλλες φθηνές δικαιολογίες.

 


Ο​​ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Με ​​ εκτίμηση,

Για το Δ.Σ​​ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

 

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ                   ​​   Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ​​ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ​​ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ​​ ΕΡΓΑΣΙΑΣ​​ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ​​ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ​​ ΕΡΓΑΣΙΑΣ​​ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ​​ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ​​ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ​​ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ​​ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ​​ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ​​ ΕΡΓΑΣΙΑ​​ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ-ΚΡΗΤΗΣ

 

Ταχ.​​ Δ./νση :​​ Αγησιλάου​​ 10,​​ Αθήνα​​ Ταχ.Κώδικας​​ :​​ 10437

Τηλέφωνο : 210 – 5289107/167 Πληροφορίες : Χρ.​​ Τσακτσίρα​​ / Π.​​ Κατσακιώρη

 

Αθήνα,​​ 26/10/2021

Αριθμ. Πρωτ.:381373

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

Αμερικής 4

10564

ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝ:

Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

 

 

 

 

Θέμα:​​ Ενημέρωση για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία των υπαλλήλων υποδοχής (meeter greeters) και των υπαλλήλων που απασχολούνται στα ψηφιακά καταστήματά σας (e-spokes).

 

Σε συνέχεια ενημέρωσης, της υπηρεσίας μας από τους Προέδρο, Γεν.Γραμματέα και δικηγόρου του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, κ.κ Μπεμπένη, Γοίλια και Ρουχλιώτη αντίστοιχα, λάβαμε γνώση για τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία για τους εργαζομένους υποδοχής (meeter greeters) και​​ τους εργαζομένους που απασχολούνται στα ψηφιακά καταστήματά σας (e-spokes), καθώς απασχολούνται σε υπερυψωμένα σημεία υποδοχής (υπερυψωμένη επιφάνεια εργασίας) με ακατάλληλα και μη εργονομικά καθίσματα.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ προσκόμισαν τις, από τις 28/09/2021 επιστολές τους προς τους εργαζομένους σας, προς τις ΕΞΥΠΠ που απασχολείτε καθώς και προς τον ιατρό εργασίας (η δεύτερη επιστολή σάς έχει κοινοποιηθεί).

Επισημαίνεται ότι:

  • Στο άρθρο 11, Παράρτημα Ι, παρ. 1.4​​ και​​ 1.5, του ΠΔ 398/94 (ΦΕΚ 221/Α/19-12-1994) περιγράφονται οι προδιαγραφές της επιφάνειας εργασίας​​ και​​ του καθίσματος​​ εργασίας.

  • Στο άρθρο 2, παρ.3, του ΠΔ 89/99 (ΦΕΚ 94/Α/13-5-1999) προβλέπεται ότι οι αρχές​​ της​​ εργονομίας​​ για​​ τη​​ διαμόρφωση​​ των​​ θέσεων​​ εργασίας​​ και​​ τη​​ στάση των εργαζομένων όταν χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό εργασίας πρέπει να λαμβάνονται πλήρως υπόψη από τον εργοδότη​​ κατά την​​ εφαρμογή των ελαχίστων προδιαγραφών ασφάλειας​​ και​​ υγείας.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1, του ΠΔ 398/94​​ και​​ το άρθρο 43 του Ν 3850/2010, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του εργοδότη να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων​​ κατά την​​ εργασία κινδύνων για​​ την​​ ασφάλεια​​ και την​​ υγεία των εργαζομένων, ο εργοδότης προβαίνει σε ανάλυση των θέσεων εργασίας με σκοπό​​ την​​ αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας​​ και​​ υγείας που παρουσιάζουν, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για​​ την​​ όραση, τα σωματικά προβλήματα​​ και την​​ πνευματική καταπόνηση των εργαζομένων… Η εκτίμηση αυτή πραγματοποιείται από τον τεχνικό ασφάλειας​​ και​​ ιατρό εργασίας οι οποίοι στο πλαίσιο των συμβουλευτικών τους αρμοδιοτήτων, έχουν υποχρέωση να επιβλέπουν τις συνθήκες εργασίας​​ και την​​ υγεία των εργαζομένων εφαρμόζοντας τα άρθρα 14​​ και​​ 17 του Ν. 3850/2010​​ αντίστοιχα.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν 3850/2010 (ΦΕΚ 84/Α/2-6-2010) παρ.7, μία από τις γενικές αρχές πρόληψης​​ την​​ οποία οφείλει να εφαρμόζει ο εργοδότης είναι η προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο, ειδικότερα όσον αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων εργασίας,​​ καθώς και την​​ επιλογή των εξοπλισμών εργασίας​​ και​​ των μεθόδων εργασίας​​ και​​ παραγωγής, προκειμένου ιδίως να μετριασθεί η μονότονη​​ και ρυθμικά​​ επαναλαμβανόμενη εργασία​​ και​​ να μειωθούν οι επιπτώσεις της στην​​ υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο, καλείστε να προβείτε σε άμεση έγγραφη ενημέρωση της υπηρεσίας μας στο​​ ypou89@otenet.gr:

2

για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για να εξασφαλίσετε​​ την​​ ασφάλεια​​ και την​​ υγεία των εργαζομένων υπαλλήλων υποδοχής (meeter greeters)​​ και​​ των υπαλλήλων που απασχολούνται στα ψηφιακά καταστήματά σας (e-spokes)

Επιπλέον, να αποστείλετε σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ.1 και 17 παρ.1 του Ν. 3850/2010, τις υποδείξεις και συμβουλές του τεχνικού ασφαλείας και του ιατρού εργασίας στα θέματα που περιγράφονται στις παρ. 2α του άρθρου 14 και 2γ του άρθρου 17 του προαναφερθέντος Νόμου και αφορούν στους εργαζομένους υποδοχής (meeter greeters) και τους εργαζομένους που απασχολούνται στα ψηφιακά καταστήματά σας (e-spokes).

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΚΤΣΙΡΑ

 

3