Fri, 02 June 2023

 

ΑΝΙΕΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ​​ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

η​​ Διοίκηση της Τράπεζας​​ αναζητά συνενόχους στην απόσχιση των​​ 70 συναδέλφων​​ μας,​​ μέσω μιας διαβούλευσης​​ -​​ παρωδίας που επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για ολόκληρο τον κλάδο.​​ 

Δυστυχώς​​ ΣΕΤΠ​​ και​​ ΣΕΤΑΠ​​ υπαναχώρησαν από την αρχική κοινή θέση όλων των Συλλόγων,​​ ενάντια στην οποιαδήποτε μορφής​​ απόσχιση εργαζομένων,​​ εγκαταλείποντας​​ αμαχητί την ενωτική προσπάθεια αποτροπής​​ της,​​ που συναποφασίσαμε όλοι οι Σύλλογοι στις 30/9/2021.​​ 

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη​​ όλων​​ των Συλλόγων​​ - και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το κοινό πλαίσιο δράσης που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την προετοιμασία δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατ’ ​​ απαίτηση των ίδιων των εργαζόμενων ως απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Διοίκησης -​​ ο ΣΕΤΠ​​ αποδέχτηκε​​ να συμμετάσχει​​ σε μια διαδικασία διαβούλευσης,​​ η οποία στην ουσία​​ νομιμοποιεί​​ τις αποσχίσεις και στρώνει το χαλί σε μελλοντικά σχέδια απομάκρυνσης 2.500 εργαζομένων.

Ο Σύλλογός​​ μας,​​ με αίσθημα ευθύνης​​ και επίγνωση της κρισιμότητας των εξελίξεων,​​ οφείλει να προειδοποιήσει ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους ότι οι πρόθυμοι συνομιλητές​​ της Διοίκησης, μας εκθέτουν προκαταβολικά σε μη αναστρέψιμες απώλειες​​ εργασιακών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι:

  • τo​​ ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της απόσχισης των 70 συναδέλφων μας, ανοίγει​​ την κερκόπορτα «εργολαβοποίησης» εκατοντάδων εργαζομένων,​​ οι οποίοι θα εκτελούν τραπεζικές εργασίες μέσω τρίτων εταιρειών,​​ που θα τους απασχολούν​​ ΧΩΡΙΣ​​ τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.​​ 

  • το «νέο» μοντέλο​​ μείωσης του τραπεζοϋπαλληλικού προσωπικού​​ μέσω αποσχίσεων,​​ θα μετατρέψει τον κλάδο των τραπεζικών σε τραπεζο​​ –απασχολούμενων,​​ δημιουργώντας​​ μια εργασιακή Βαβέλ​​ από​​ υπαλλήλους​​ πολλών ταχυτήτων για τις ίδιες εργασίες.

  • ​​ οι​​ Διοικήσεις εύλογα θα μπουν στον πειρασμό να καταργήσουν​​ τις εκβιαστικές αλλά αμειβόμενες​​ «εθελούσιες»​​ και να τις αντικαταστήσουν​​ με​​ μονομερείς​​ αποσχίσεις,​​ προκειμένου να μειώσουν δραστικότερα τα λειτουργικά κόστη τους.​​ 

  • οι τρίτες εταιρείες που θα διεμβολίσουν τον κλάδο,​​ θα μπορούν να μεταβιβασθούν, να μετεγκατασταθούν ή να κλείσουν,​​ χωρίς καμιά πρόβλεψη κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων,​​ που θα αντιμετωπίσουν​​ κάθε είδους εργασιακό εκβιασμό μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ επέδειξαν​​ από την αρχή​​ απροθυμία για αγωνιστικές κινητοποιήσεις,​​ που​​ σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ θα έδιναν μια δυναμική απάντηση για ένα ζήτημα που εγκυμονεί κινδύνους για το εργασιακό μέλλον ολόκληρου του κλάδου.

Διολισθαίνοντας λοιπόν σε μια διαβούλευση άνευ όρων, ζητήσαμε επιτακτικά από το​​ ΣΕΤΠ να​​ μας διαφωτίσει​​ για τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης,​​ χωρίς ωστόσο να λάβουμε σαφή απάντηση σχετικά με τη διασφάλιση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας όσων πρόκειται να αποσχισθούν, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της εθελούσιας​​ για όσους​​ το​​ επιθυμούν ή ακόμη και την τύχη των συναδέλφων σε ενδεχόμενο κλείσιμο της​​ νέας​​ εταιρείας.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το παρασκήνιο της διαβούλευσης, όμως γνωρίζουμε καλά ότι κάθε απόπειρα οδυνηρού συμβιβασμού δεν πρόκειται να «ημερέψει το θηρίο».​​ 

Ο​​ ενδοτισμός​​ οδηγεί σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό,​​ είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνους που σπεύδουν πρόθυμα να υποταχθούν στα σχέδια της Διοίκησης και να στηρίξουν διεκδικητικά σωματεία που στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ,​​ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ &​​ 

ΔΕΝ ΑΠΟΣΧΙΖΕΤΑΙ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

            ​​  ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                      ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος

1