Tue, 16 April 2024

 

ΣΕΤΠ & ΣΕΤΑΠ ΣΤΡΩΝΟΥΝ​​ ΤΟ ΔΡΟΜΟ​​ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΕΩΝ​​ 

ΑΥΡΙΟ​​ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ;

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ανακοινώθηκε χθες 27.01 η​​ συμφωνία για τη μεταβίβαση εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας.​​ 

Οι 70 εναπομείναντες συνάδελφοι -​​ η συντριπτική πλειονότητα των οποίων,​​ αφού επί σειρά ετών απαξιώθηκαν απασχολούμενοι σε τυπικές διεκπεραιωτικές εργασίες, χωρίς να τους παρασχεθεί η δυνατότητα μέσω κατάρτισης, να συνεισφέρουν στις πραγματικές ανάγκες της Τράπεζας -​​ οδηγούνται σε θυγατρική,​​ μέσω​​ μιας συμφωνίας που φαίνεται ότι​​ στρώνει το δρόμο με… «ροδοπέταλα»​​ για​​ τις υπηρεσίες που θα ακολουθήσουν.

ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ απέφυγαν συστηματικά να υλοποιήσουν το κοινό πλαίσιο δράσεων ΟΛΩΝ των Συλλόγων που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων και​​ αγωνιστικές​​ κινητοποιήσεις, δίνοντας μια ενωτική​​ -​​ αποφασιστική απάντηση​​ στο σχέδιο απόσχισης που απεργαζόταν η Διοίκηση. Κρατώντας,​​ λοιπόν,​​ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επιχειρούν να μας πείσουν ότι​​ χωρίς καμιά διεκδικητική στρατηγική, όλα βαίνουν κατ’ ευχήν.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Ο Σύλλογός μας επεσήμανε ήδη με την από 18.01 ανακοίνωση, τον κίνδυνο η όποια Συμφωνία να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος,​​ ώστε​​ μελλοντικά να εφαρμοσθεί σε 2.500 εργαζόμενους που η Διοίκηση επιθυμεί να απομακρύνει από την Τράπεζα μέσω του σχεδίου​​ Sunrise.​​ 

Μέσω της υποτιθέμενης​​ διατήρησης της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας:

  • Ανοίγει η κερκόπορτα «εργολαβοποίησης» εκατοντάδων εργαζόμενων,​​ οι οποίοι θα εκτελούν τραπεζικές εργασίες μέσω τρίτων εταιρειών.

  • Επιχειρείται η δημιουργία «ελκυστικών» αποσχίσεων με στόχο να μετατραπούν οι​​ τραπεζοϋπάλληλοι​​ ​​ σε τραπεζο​​ -​​ απασχολούμενους​​ με αβέβαιο μέλλον.

  • Δημιουργείται ένα πλαίσιο σταδιακής αντικατάστασης των εκβιαστικών αλλά αμειβόμενων εθελουσιών με μονομερείς αποσχίσεις από τις Διοικήσεις, προκειμένου να μειώσουν δραστικότερα τα λειτουργικά τους κόστη. ​​​​ 

  • Οι τρίτες εταιρείες που θα διεμβολίσουν τον κλάδο, θα μπορούν να μεταβιβασθούν, να μετεγκατασταθούν ή να κλείσουν,​​ εκθέτοντας τους συναδέλφους σε​​ κάθε είδους εργασιακό εκβιασμό​​ μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Με το σκεπτικό αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό​​ γιατί​​ η Τράπεζα​​ εμφανίστηκε πρόθυμη να προσυπογράψει μια Συμφωνία μόνο με το ΣΕΤΠ, αφού η​​ ηγεσία της​​ ΟΤΟΕ παρέμεινε σιωπηρός καθοδηγητής, στην​​ αγωνιώδη​​ προσπάθεια συμβιβασμού πάση θυσία.​​ 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι απουσιάζει η ρήτρα εθελοντικής μετάβασης η οποία​​ ήταν προϊόν της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζόμενων στο πρώην​​ RBU, έστω κι αν στην πράξη υπονομεύθηκε​​ από όλα τα​​ αντισυμβαλλόμενα μέρη, όπως και το εφάπαξ ποσό που δόθηκε ως κίνητρο μετάβασης στο νέο εργοδότη.

Ο Σύλλογός μας, διακηρύσσει σε κάθε κατεύθυνση ότι η στρατηγική του ενδοτισμού στον οποίο διολισθαίνουν ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ, υπονομεύει το μέλλον του κλάδου​​ και μακροπρόθεσμα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.​​ 

Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους​​ που πιστεύουν πως δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς θεατές της συρρίκνωσης του κλάδου,​​ ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων, για το παρόν και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις μας αφορούν όλους και οι επιλογές μας για το​​ ποιος​​ θα μας εκπροσωπεί,​​ θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

            ​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

2