Tue, 30 May 2023

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας μας (ΟΤΟΕ) μετά και την 4η άκαρπη συνάντηση διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών.​​ 

 

Με κατά πλειοψηφία απόφαση, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη 4ωρης προειδοποιητική στάσης εργασίας την​​ Δευτέρα 28.03.2022, από 11:15 έως 15:15.

 

Οι μέχρι στιγμής προτάσεις των Τραπεζών όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μισθολογικές απώλειες της προηγούμενης περιόδου και την πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού που κυριολεκτικά εξαϋλώνει το όποιο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά επιπλέον προσβάλλουν όλους εμάς που κάτω από αλλεπάλληλες αντιξοότητες (οικονομική και πανδημική κρίση) συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την εργασία μας την ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου.

 

Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας στο Γενικό Συμβούλιο, έχοντας την πεποίθηση ότι η προκήρυξη 4ωρης στάσης και μάλιστα στο μέσον της βάρδιας όχι μόνο δεν αποτελεί κλιμάκωση αλλά ενδεχομένως και να υπονομεύει την αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων, προτείναμε από κοινού και με άλλους Γενικούς Συμβούλους την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας, πρόταση η οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

 

Παρά ταύτα, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις την ενωτική και αποφασιστική απάντηση που οφείλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου να δώσουν,​​ σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας την Δευτέρα 28.03.2022.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ                        Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

_________________________________________________________________________________

Περιγραφή: OTOE2

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7

Αθήνα,  23 Μαρτίου 2022

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ​​ 

4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/3/2022, ΩΡΑ 11.15 ΕΩΣ 15.15

 

 

ΑΚΑΡΠΗ ΚΑΙ Η 4η​​ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ​​ 

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ​​ 

ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η 4η συνάντηση διαπραγμάτευσης για τη νέα Κλαδική ΣΣΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-3-2022, με συνδυασμό φυσικής παρουσίας και τηλεδιάσκεψης. ​​ 

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών επανήλθαν με τα ίδια επιχειρήματα σε σχέση με τη συγκυρία και με​​ οριακά βελτιωμένη, αλλά εξίσου μη αποδεκτή πρόταση​​ στα μισθολογικά θέματα.​​ 

Η πρότασή τους για αυξήσεις σε ορίζοντα τριετίας,​​ δεν αποκαθιστά​​ τις σοβαρές απώλειες που επί σειρά ετών υπέστησαν οι εργαζόμενοι του κλάδου για να στηρίξουν μεταβατικά τις Τράπεζες στην πιο δύσκολη περίοδο.​​ 

Είναι αδιανόητο οι Τράπεζες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σημαντικότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας, να απαιτούν από τους δικούς τους εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν -ξανά- τις επενδύσεις τους και να πληρώσουν -ξανά- τα σπασμένα της καλπάζουσας ακρίβειας.

Αυτό το μήνυμα θέλουν να στείλουν οι αναγεννημένες σήμερα Τράπεζες, στις αγορές, στους εργαζόμενους και την κοινωνία;​​ 

Ετσι θα πάμε «όλοι μαζί» στην ψηφιακή εποχή; ​​ 

Με εργασιακή ανασφάλεια και υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν χτίζεις ένα αύριο Ανάπτυξης με προοπτική στη νέα εποχή.​​ 

Σε ότι αφορά τα θεσμικά ζητήματα​​ με κορυφαίο ζήτημα​​ την προστασία της απασχόλησης​​ παρά τις επί της αρχής θετική προσέγγιση, παραμένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα για περαιτέρω επεξεργασία επί των διατάξεων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση:​​ 

  • Προειδοποίησαν τις Τράπεζες πως, αν εμμείνουν στη μέχρι τώρα στάση τους,​​ θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων​​ και με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

  • Υπογράμμισαν εκ νέου ότι τώρα είναι η σειρά των Τραπεζών​​ να γυρίσουν σελίδα και​​ να δείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους υπευθυνότητα.​​ 

  • Να αναγνωρίσουν τις θυσίες και τη συμβολή των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα.​​ 

  • Να στείλουν​​ ένα θετικό, αισιόδοξο και ουσιαστικό μήνυμα​​ στις αγορές και στην κοινωνία,​​ μήνυμα ανάλογο με το μέγεθος, τη σημασία και την ισχύ τους. ​​ 

 

Με βάση τα παραπάνω,​​ η ΟΤΟΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των Τραπεζών να προσέλθουν στη νέα συνάντηση​​ με ουσιαστικά βελτιωμένες προτάσεις,​​ τόσο στα μισθολογικά όσο και στα θεσμικά θέματα.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στην σημερινή διευρυμένη Συνεδρίαση και​​ μετά από διεξοδική συζήτηση σε ενωτικό κλίμα, αποφάσισε:

 

  • Την συνέχιση​​ των διαπραγματεύσεων, με ενότητα, αποφασιστικότητα και διάθεση εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων και συγκλίσεων, για τη σύναψη μιας κλαδικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στη σημασία του θεσμού και στις ανάγκες των εργαζόμενων του κλάδου.

  • Την προκήρυξη​​ προειδοποιητικής πανελλαδικής στάσης εργασίας για ολόκληρο τον κλάδο, για τη Δευτέρα 28/3/2022  από ώρα 11.15  έως  15.15.​​ 

  • Την εξουσιοδότηση​​ της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ να προχωρήσει σε παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν και η επόμενη (5η) συνάντηση Διαπραγμάτευσης ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ την Δευτέρα 28/3/2022 αποβεί ξανά άκαρπη.

 

 

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, ο χρόνος είναι πυκνός και η συστράτευση όλων είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Εντείνουμε τις ενέργειες ενημέρωσης - κινητοποίησης των Συλλόγων και όλων των συναδέλφων.

Ο κλάδος και τα όργανα της ΟΤΟΕ τίθενται​​ σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.​​ 

Η ΟΤΟΕ μαζί με τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους, παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη στον στόχο για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής αλλά και αξιοπρεπούς νέας Κλαδικής ΣΣΕ, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου και στις προκλήσεις των καιρών.

 

Περιγραφή: OTOE ΣΦΡΑΓΙΔΑ

​​ Με  συναδελφικούς  χαιρετισμούς

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ

 

1