Tue, 16 April 2024

Ματαιώνεται το κλείσιμο καταστημάτων;

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

έχοντας συμπληρωθεί μία περίοδος δύο εβδομάδων, πλήρης γεγονότων και δράσεων, η Διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΤΠ σε ρόλο εκπροσώπου γραφείου τύπου, επιχειρούν να αλλάξουν την​​ agenda, ανοίγοντας θέμα απόσχισης 59 συναδέλφων από τη​​ Real​​ Estate.​​ Πέρα από την αυτονόητη άρνησή μας σε αυτή την νέα μεθόδευση, που απειλεί ευθέως το εργασιακό μέλλον μας, θα στηρίξουμε αμέριστα τους συναδέλφους στον αγώνα παραμονής του στην Τράπεζα και θα αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία της εργασίας τους.​​ 

Ωστόσο​​ για πρώτη φορά οι αγωνιστικές​​ μας κινητοποιήσεις, και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων, απειλούν με ανάσχεση ή ματαίωση το στρατηγικό σχεδιασμό της εδώ και τώρα επιθετικής συρρίκνωσης του δικτύου και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Που βρισκόμασταν;​​ 

Λίγο πριν την πλήρη εκδίπλωση του σχεδίου της Τράπεζας για νέα βίαιη συρρίκνωση του αριθμού των καταστημάτων, που θα συνοδευόταν από μία ακόμη «εθελούσια», με τις συνήθεις πιέσεις και τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα.

Η Τράπεζα προετοιμαζόταν κυριολεκτικά για έναν ακόμη περίπατο, βάζοντας στο στόχαστρο επιπλέον χίλιους συναδέλφους μέσα στο '22.

Τι καταφέραμε;​​ 

Με τους ίδιους τους συναδέλφους σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν αναπότρεπτη εξέλιξη το κλείσιμο των καταστημάτων,​​ πετύχαμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, να δώσουμε όραμα και διέξοδο, να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους και μαζί με αυτούς και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, με πρωτοπόρο όπως πάντα το ΣΕΥΤΠΕ. 

Το αποτέλεσμα.​​ 

Από εκεί που για μία ακόμη φορά ξεκινήσαμε, έχοντας να αντιπαλέψουμε ένα κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης ακόμη και για την ορθότητα της επιλογής μας ή πολύ περισσότερο για την τελική έκβαση των κινητοποιήσεων, καταφέραμε να έχουμε συνοδοιπόρους την πλειονότητα των υπολοίπων Συλλόγων.​​ 

Ακόμη και εκείνοι που για ακόμη μία φορά απουσίαζαν επιδεικτικά στην αρχή, έστω και με μία δήλωση στήριξης της τελευταίας στιγμής έσπευσαν εμμέσως να μπουν στο κάδρο των κινητοποιήσεων.

Με την ΟΤΟΕ, δυστυχώς, κατά κοινή ομολογία απούσα, μετά από δύο εβδομάδες,  χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Για συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας ούτε λόγος...

Η Τράπεζα.​​ 

Για πρώτη φορά συνάντησε ένα γενικευμένο κλίμα αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, θεσμικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, αιρετούς, την εκκλησία κ.λπ. και προπάντων από τους συναδέλφους μας, που ξεπέρασαν τους όποιους ενδοιασμούς, τη δικαιολογημένη ανασφάλεια και αβεβαιότητά τους και δεν δίστασαν να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε μια ανάλγητη Διοίκηση. Ανάλγητη, καθώς δεν δίστασε να βάλει στο στόχαστρο ακόμη και συναδέλφους ΑΜΕΑ το προηγούμενο διάστημα. Πόσο μάλλον όλους τους υπόλοιπους.​​ 

Όμως, καταφέραμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας ότι μπορούν να παλέψουν, να διεκδικήσουν, να απεργήσουν, να υπερασπιστούν το ψωμί των οικογενειών τους!

Πού βρισκόμαστε τώρα;​​ 

Διαφαίνεται αναδίπλωση, μία διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς Διοίκησης εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, όχι βεβαίως γιατί άλλαξε τα επιχειρηματικά της πλάνα, αλλά κυρίως γιατί οι αντιδράσεις αυτές επιδρούν αλυσιδωτά, ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στόχος δικός μας. ​​ 

Αυτή η αναδίπλωση να μην έχει ευκαιριακό χαρακτήρα και η όποια προσπάθεια μετάθεσης των αποφάσεων της Διοίκησης για καταστήματα και υπηρεσίες πιθανά σε μεταγενέστερο χρόνο, να ακυρωθεί και πάλι στην πράξη, με προστατευμένες πάντα τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας!

 

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

Ο ΣΕΥΤΠΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ                   ​​   Γοίλιας Ισίδωρος

 

3