Tue, 21 January 2025

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε σημερινή επιστολή του Συλλόγου μας προς την Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ).

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

 ____________________________________________________________________________

 

 

ΠΡΟΣ:  Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)

           ​​ 

Θέμα: Η Τράπεζα​​ Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες βάλλουν ευθέως εναντίον της Κλαδικής ΣΣΕ –

​​ Απαιτείται άμεση παρέμβαση της ΟΤΟΕ με:

•         στήριξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων,​​ 

•         προκήρυξη παντραπεζικής Απεργίας για τις 21 Ιουνίου,

•         εφαρμογή 4ήμερης εργασίας

 

 

Συνάδελφοι,

πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής της νέας Κλαδικής ΣΣΕ, η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί νέα βίαιη συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων πανελλαδικά, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόσχιση και νέας υπηρεσίας (Piraeus Real Estate), υπαναχωρώντας στην ουσία από την επιβεβαίωση της βούλησης για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.

Σε απάντηση, ο Σύλλογός μας όπως γνωρίζετε, προχώρησε στην προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων αρχικά στους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, που αποδείχθηκαν απολύτως επιτυχημένες με τη δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και την ομόθυμη στήριξη των Εργατικών Κέντρων, Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, θεσμικών φορέων και επαγγελματικών ενώσεων, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, που οδήγησαν σε αναδίπλωση την Τράπεζα. Μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στις λογικές της βίαιης συρρίκνωσης!​​ 

Οι αντιδράσεις υπήρξαν πραγματικά πρωτοφανείς και διατράνωσαν την αποφασιστικότητα όλων να διατηρήσουμε τα τραπεζικά καταστήματα ανοικτά, στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών, με απόλυτα προστατευμένες τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας.

Οι δε κινητοποιήσεις μας θα κορυφωθούν την Τρίτη 21 Ιουνίου, οπότε και οι δύο μεγαλύτεροι Σύλλογοι στην Τράπεζα Πειραιώς προκήρυξαν 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Με έκπληξη, βεβαίως, διαπιστώσαμε την απουσία ακόμη και μιας ανακοίνωσης στήριξης από πλευράς της Ομοσπονδίας μας, αν και υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση - στήριξη από πλευράς της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Επειδή, ωστόσο, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά δυστυχώς επεκτείνεται και στις υπόλοιπες τράπεζες, οφείλουν άμεσα να συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας μας για τη λήψη απόφασης, με προκήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης παντραπεζικής απεργίας, που θα ακυρώνει στην πράξη τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των τραπεζών, καθώς για ακόμη μία φορά βάζουν στο στόχαστρο τις θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας, και με δεδομένο ότι κρίνεται προβληματική για εμάς η υπογραφή ποσοστού μεσοσταθμικής αύξησης 1,75% σε ετήσια βάση μέσω της νέας κλαδικής ΣΣΕ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ήδη καλπάζει σε ποσοστό άνω του 11% εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, κρίνουμε επιβεβλημένη την εκ νέου πρόσκληση και συμπληρωματική επαναδιαπραγμάτευση της Κλαδικής Σύμβασης, για την προστασία του εισοδήματος και την αποκατάσταση των υπέρογκων μισθολογικών απωλειών.

  Παράλληλα, και σε συνάρτηση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, θεωρούμε πλέον ώριμο να αποτελέσει αίτημα της ΟΤΟΕ η εφαρμογή τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών στις Τράπεζες. Ήδη το αίτημα αυτό καταθέσαμε επίσημα στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Η λήψη απόφασης για κλαδική παντραπεζική απεργία, συμπληρωματική επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ και εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών στις τράπεζες αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της ΟΤΟΕ.

   Συναδελφικά,

               ​​ 

Για το Δ.Σ του ΣΕΥΤΠΕ

 

           Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ                         Γοίλιας Ισίδωρος