🏆 Top Employer στα χαρτιά…
Ρωτήσατε όμως τους εργαζόμενους;
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
Με πανηγυρικούς τίτλους πληροφορηθήκαμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πιστοποιήθηκε ως “Top Employer Greece 2026”, πετυχαίνοντας μάλιστα βαθμολογία 93,74%.
Συγχαρητήρια!
Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Η πραγματική εργασιακή ζωή δεν αποτυπώνεται πάντα σε ερωτηματολόγια, παρουσιάσεις και πολιτικές HR.
Για να μάθει κανείς πόσο καλός εργοδότης είναι πραγματικά, υπάρχει ένας πολύ πιο απλός τρόπος:
Ρωτήστε τους ίδιους τους εργαζόμενους!
Ρωτήστε εκείνους που βλέπουν τον μήνα να μη βγαίνει και που το 2026 είδαν 0€ γενική μισθολογική αύξηση.
Ρωτήστε τους συναδέλφους στα καταστήματα και τις υπηρεσίες που βιώνουν καθημερινά την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση και την πίεση των στόχων.
Ρωτήστε όσους μετακινούνται για υπηρεσιακές ανάγκες και καταλήγουν να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, επειδή οι χιλιομετρικές αποζημιώσεις έχουν μείνει πίσω από το πραγματικό κόστος.
Ρωτήστε ακόμη γιατί ικανοί και έμπειροι συνάδελφοι επιλέγουν να αποχωρήσουν και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία σε ανταγωνίστριες Τράπεζες.
Και, κυρίως, ρωτήστε τους δικαστικά δικαιωμένους συναδέλφους που επιστρέφουν στην Τράπεζα και βρίσκονται αντιμέτωποι με τοποθετήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας και τις οικογένειές τους.
Αν, λοιπόν, η Διοίκηση θέλει πραγματικά να είναι Top Employer, ας σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων της. Ας αφήσει λίγο το “φαίνεσθαι” και ας επενδύσει περισσότερο στο “είναι”. Γιατί την πραγματική βαθμολογία δεν τη δίνουν μόνο οι πιστοποιήσεις. Τη βάζουν οι εργαζόμενοι κάθε πρωί που περνούν την πόρτα της δουλειάς τους. Και, κυρίως, κάθε απόγευμα που επιστρέφουν στο σπίτι τους και αναρωτιούνται αν ο μισθός τους αρκεί για να ζήσουν αξιοπρεπώς την οικογένειά τους ή αν, μετά από μια ολόκληρη ημέρα εργασίας σε μία από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας, θα πρέπει να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.
Και υπάρχει βέβαια και μια ακόμη ειρωνεία: TOP ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ – TOP ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Όσο οι εργαζόμενοι επιλέγουν για αντιπροσωπευτικό τους Σύλλογο εκείνον που, αντί να αναδεικνύει όσα πραγματικά βιώνουν, περιγράφει την εργασιακή πραγματικότητα περίπου με τα ίδια λόγια που την περιγράφει και ο εργοδότης, τόσο οι πιστοποιήσεις και τα βραβεία θα περισσεύουν…
Και εμείς θα συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε:
Αφού όλα είναι τόσο “Top”, γιατί τόσοι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται καθόλου… Top;
Γιατί στο τέλος, ούτε οι τίτλοι ούτε τα βραβεία πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπεμπένης Εμμανουήλ Γοίλιας Ισίδωρος